ÅHF hem > Aktuellt  > Månadens recepttips från Hörselföreningen

Nu börjar vi publicera uppskattade och hälsosamma recept från våra medlemsföreningar en gång i månaden. Det första recepttipset kommer från Hörselföreningens organisationssekreterare Raphael Karlsson som hälsar följande:

”Receptet är hämtat ur Kaj Forss kokbok ”Lättlagat a´ la Forss”, som utkom 2008 och innehöll 125 recept. Forss blev korad till ”Nordens bästa hobbykock” i en tävling för hemmakockar i Oslo samma år då han representerade Finland. Tidningen Åland skrev 18.2.2008 att ”Kaj Forss sopade mattan med sina konkurrenter under de nordiska mästerskapen för hobbykockar”. Han medverkade även i ett stort antal matlagningsprogram i lokal-TV. Kaj Forss gick bort alltför tidigt i mars 2016.

Raphael minns vännen och Odd Fellow brodern med värme.

Gorgonzolafyllad lax

Ingredienser
2 regnbågs- eller laxfiléer
150 g Gorgonzola (eller annan god grönmögelost)
Smält smör
Salt och citronpeppar

Gör så här
Pensla ett fat med smält smör.
Lägg i de skinn- och benfria filéerna. Skär ”fickor” med ca 5cm:s avstånd tvärsöver filéerna, men inte helt igenom (om man skär igenom är det ingen katastrof). Salta och citronpeppra. Skär osten i strimlor och fyll fickorna. (Nej inte dina. Laxens.) Ringla över smält smör och grädda i ugnen i 225 grader 35–40 minuter. Ös laxen någon gång under stekningen.   


Såsen gör vi som så
2 dl Sherry
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl creme fraiche eller (hylagrädde)
Finhackad dill
1 msk smör

Koka upp sherryn med buljongtärningarna och koka tills ca hälften återstår. Tillsätt creme fraiche och dillen. Avred eventuellt med maizenaredning. Rör ner smöret. Servera med ris eller potatis, morötter och en grönsallad.

”Ibland hoppar jag över sherrysåsen (lättja?). Rätten blir så smakrik ändå med den smälta gorgonzolan och smöret!” //Raphael

Myntamorötter
Slanta 500 gr morötter
Lägg dem i en kastrull tillsammans med
½ dl vatten
1 msk smör
1 msk socker
1 msk torkad mynta
1 tsk salt
Låt dem koka under lock ca 15 min. Tag av locket de sista fem minuterna om det finns vätska i kastrullen.

Textstorlek
X