ÅHF hem > Aktuellt  > Seminarium på temat Arbete för alla den 16.5.2019

Vi har några plats kvar till nästa veckans seminariet Arbete för alla. Ålands handikappförbund vill slå ett slag för en åländsk arbetsmarknad som är socialt hållbar och inkluderande.

Vi behöver tänka i nya banor för att leva upp till artikel 27 i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning om rätten till arbete och sysselsättning. Genom seminariet handikappförbund som medaktör i Barkräft Åland arbetar för förverkligandet av hållbarhetsagendas delmål 1 alla mår bra och får utvecklas och delmål 2 alla är trygga och kan vara delaktiga i samhället. 

Förbundet har under vårvintern 2019 tillsammans med Emmaus returcafé och Ålands omsorgsförbund arrangerat prova på tillfällen för några av Omsorgsförbundets klienter. Nu följer vi upp projektet med ett seminarium på temat Arbete för alla nästa veckans torsdag den 16 maj.

Seminariet erbjuder en föreläsning som presenterar intressanta arbetsmöjligheter för personer med utvecklingsstörning från Lyhty rf. Vi ska höra om hur deras verkstäder har skapats, tex. populära kaféverkstaden IPI Kulmakuppila i Helsingfors. Via Lyhtys verkstäder och aktiebolaget Erikoisjoukko Oy kan utvecklingsstörda samarbeta med stora företag i Helsingfors. Lyhty ry har blivit känd i Finland bl a för bandet Pertti Kurikan Nimipäivät som föddes i Lyhtys musikverkstad och Radio Valo.

Arbetsförmedlingen Sverige åker hit tillsammans med Anders Barnå från IT företag Unicus i Sverige för att berätta om erfarenheter av att anställa personer med funktionsnedsättning. På Unicus har alla testkonsulter aspergers diagnos, det är en förutsättning för att få jobb.  Mattias Eilola från Sveriges arbetsförmedlingen presenterar tillsammans med andra experter från myndigheten deras projekt Gör plats! Ett projekt startat för att fler personer med funktionsnedsättning ska få jobb.

Dagen slutas med panelkonversation som samlas ihop viktiga aktörer och politiker på Åland att diskutera vilka åtgärder behovs för att öka möjligheterna för flera att komma ut i det åländska arbetslivet.

Läs mer om innehållet i seminarieprogrammet här och anmäla dig genast på info@handicampen.ax.

Textstorlek
X